Obraz vs. celebrity aneb 50. Fresh Eye

Z minulého Fresh Eye: Obraz vs. hendikep

Už nějaké to úterý chodím každý měsíc na sympatickou akci – Fresh Eye. Večer vizuální kultury s přednáškou 3 hostí – 1 teoretika a 2 praktiků – který si vždy bere na mušku vnímání určitého kulturního fenoménu, se konával ve Vysočanské Trafo Gallery, než loni na podzim přesídlil do Vršovic do Petrohradská kolektiv. Ráda bych vám přiblížila poslední vydání zaměřené na vnímání celebrit a třeba se přijdete na příští Fresh Eye podívat i vy. A ano, došlo i na youtubery.

Punková inspirace v Petrohradské

Procházím malou galerií a obřím dvorem do přízemního objektu, který svou dispozicí připomíná řeznictví, nebo dokonce jatka. Organizátoři neustále vylepšují prostor, aby se vedle přednáškové místnosti časem vešel i bar a nějaké to neformální posezení. Objednávám točené pivo nezprofanované značky a jdu si zasednout místo v přední řadě. Za chvíli totiž začne 1. přednáška.

Hvězdy vs. celebrity

Teoretické zakotvení problému si vzala na starosti Markéta Štěchová z IKSŽ FSV UK. V přednášce Celebrity vs. politická komunikace nejprve odlišila klasické hvězdy filmového plátna od novodobých TV celebrit, které jsou „známé pro svoji známost“. Zmínila pojmy jako lidská pseudoudálost, tautologická komodita a simulakrum – vyprázdněná kopie, co nás odvádí reality, jak termín popsal Deleuze nebo Baudrillard.

Stát se celebritou je nyní cílem samo o sobě, jakým obsahem ji naplníme je až vedlejší. V dnešní době se tak pohybujeme mezi tisíci mikrocelebrit a každý dbáme na self-branding a sebeprezentaci. Vyvrcholení trendu vidíme i ve vysoké politice, ztělesněné podivnou kšticí Donalda Trumpa, kdy vyhrává ten, kdo ztropí největší povyk.

GetBoost a nová éra YT celebrit

Matyáš Fridrich z GetBoost, agentury, která se specializuje na spolupráci s youtubery a produkci pro YouTube, nám dal nahlédnout do sféry videoobsahu. Nástup nové éry celebrit způsobila podle něj jednoduchost a nulový rozpočet, se kterým může obsah tvořit téměř každý, kdo má chytrý telefon, a pořádná porce autenticity, která tu dosud nebyla. Přidal pár čísel – za 1 minutu přibude na YT 300 hodin videa a čtvrtina YT publika je mezi 25-36 lety, čímž se snažil vyvrátit mýtus o armádách dětí sledujících své oblíbené youtubery.

Jako agentura si přejí prostředí YT kultivovat a youtuberům radí, že i když se o vás perou desítky značek, pro zachování popularity je potřeba zachovat si i jistou osobní integritu, a tím pádem důvěru svých followerů. Youtubeři se mu nezdají jako jeden z dalších trendů, ale naopak jako cesta, kterou se bude ubírat celá mainstreamová kultura včetně odklonu od obdivování klasických celebrit.

Béčkem na titulce riskujeme

Posledním spíkrem byla Adéla Vedralová z life-stylového měsíčníku Glanc, která vtipně a nekompromisně popsala dělení českých celebrit na Áčka (milují je matky i dcery), Béčka (na začátku kariéry, neceloplošná známost, riskantní dát na titulní stranu) a Céčka (celebrity z modelingu, reality show, nemají moc co říci), a odhalila, které titulní strany jejího časopisu byly úspěšné a naopak na základě defilující celebrity. Další pikantnosti z drsné branže pěkně zarámovaly celou diskuzi o celebritách a já byla vděčná, že ten můj ksicht skoro nikdo nezná.

Zaujal vás Fresh Eye? Koukněte na záznamy přednášek a spoustu doprovodných materiálů na fresh-eye.cz.

Rubriky článku:

Mohlo by vás zajímat

6. CopyCamp v plném proudu
CopyCamp 2016 v kině Dlabačov
Chtěla jsem být první, kdo se pochlubí zážitky z včerejšího CopyCampu, ale marketingový odborník Pavel Tlapák mě předběhl...
Už jsem zase ve svém živlu
Free.me: Report z panelové diskuze o freelance copywriti...
Ve čtvrtek 27. ledna se v pražském Node5 konala 2. z řady panelových diskuzích pod taktovkou startupu Free.me – tent...
Nostalgie na školním CopyCampu
Školní CopyCamp, Copykniha a jak mi spadl hřebínek
Poslední půlrok byl pro annacopy.cz více než intenzivní – s kolegy z H1.cz jsme na jaře sepisovali „Copyknihu“, jak ...
A konspirace je na světě :-)
Online marketing jako podvod desetiletí a můj 1. #mktfes...
Dnešní článek nebude mít klasickou stavbu, kdy vypichuju nej zajímavosti z jednotlivých přednášek Marketing festivalu 201...
8 věcí, které mě zaujaly na ShopExpo 2015
Vypůjčím si oblíbenou radu z copywriterských školení, jak napsat titulek, který zaujme, a tentokrát vám nenabídnu chronol...
Křeslo pro hosta čeká
CopyCamp byl lásky čas, Pavlínky zval ku lásce hlas
Letošní zamilovaný CopyCamp byl opravdu k zulíbání. Program byl pestrý, organizace jela až na nedostatek pochutin díky copy ho...