5 copy trendů roku 2016, ze kterých se rychle stalo klišé

V copywritingu se nesmí nic přehánět

Když se to s nějakým obratem, frází nebo slovem přehání, za chvíli se z nich stane obehrané klišé. U kterých evergreenů se mi otevírá kudla v kapse?

1) S příběhem

Cukrovinky s příběhem, nábytek s příběhem, záchodové mísy s příběhem… Ze stejného hrnečku jsou pak spojení jako „poctivá káva“, „pečeno s láskou“ a další spojení mající za úkol vyvolat pocit starých dobrých časů, kdy vše bylo „jako od maminky/babičky/jako tenkrát“. Jak to tak bývá, příběh se časem vyprázdnil a na regálu, kde je vše poctivé, tradiční či české nevyčnívá dobrým sloganem nakonec nikdo. Nejsem jediná, kdo si inflace výrobků s příběhem všiml.

2) Radost

Jako první jsem objevila, že DPD „doručuje radost“ a přišlo mi to jaký milý claim. Do Vánoc ovšem začaly další značky „rozdávat radost“ nebo „darovat radost“, až bylo přeradosťováno a bylo po radosti. Prosím neopisujte od sebe milí copywriteři, jen dáte brzy na frak dalšímu krásnému slovu, které tak začnou všichni nesnášet.

3) Více než..

Další epidemie v údolí sloganů přichází se spojením „více než“ či „víc než“ – „víc než pivo“, „víc než cloud“ a tak můžeme párovat až do zblbnutí. Přečtěte si další typické omílačky ve sloganech v článku Matouše Hutníka. Do stejného ranku bych také zařadila 3 tečky na konci sloganů: „Protože můžete…“ nebo „Krásné sny v peřinách Dormeo…“, které asi chtějí navodit nějakou sugestivní náladu. Tento úkaz uvidíte nejčastěji na polepech firemních aut, a to i v kombinaci s „více než“ (Více než jen elektro…“).

4) Unikátní

Tak na tohle slovo už jsem vyloženě alergická. Najednou jsme se ocitli ve světě, kde je všechno unikátním, i když jde o sériově šitou halenu z filipínského sweatshopu. Když už, tak se snažím alespoň používat český ekvivalent „jedinečný“, ale úplně nejlepší je nemluvit v těchto vyprázdněných frázích a vytasit se v copy raději s konkrétními benefity výrobku či služby.

5) Kreativní

Touha po kreativitě se vine jako jedovatý had inzeráty HRistů, briefy od klientů i ústy samotných kreativců. „Chceme nějaké kreativní řešení, kreativní nápad, kreativní přístup bla bla bla, “ je slyšet v každé zasedačce i na většině markeťáckých akcí. Svět se pak rozděluje na ty nekreativní „dělače“ a na ty kreativní „vymýšleče“. Vždy si vzpomenu, jak se totálně rozložila morálka našeho týmu v jedné nejmenované firmě po vypuštění zprávy, že vznikne nové, kreativní oddělení. Kdo se rychle neprojevil, nebo se neoznačil za kreativní mozek kolektivu, byl odsouzen stát se navždy nekreativním. A to je mooooc smutné. To slovo i některé samozvané kreativce od té doby nemůžu ani vidět 🙂

Přeji minimum prázdných frází a mraky originálních nápadů v roce 2017! Vaše annacopy.cz.

Rubriky článku:

Mohlo by vás zajímat

Tento obrázek vytvořil AI nástroj Synthesys, který umí vykouzlit podobný obrázek, na základě jiného obrázku na internetu, který si vyberete. Co si budem, je to super nástroj, jak obcházet autorství :-/ Tohle bude asi robot copywriter?
Pomůže mi s copywritingem umělá inteligence? Jak pomáhá ...
Už bylo na čase, abych se podělila o svůj přístup k AI v copywritingu i já. Nechám stranou obvyklé úvahy, jestli AI ...
Kolik už jste prokazatelně vydělali svým klientům?
Jste si jistí, že vaše copy prodává?
Tipnu si, že většina z vás ví prd, jestli texty, které jste stvořili, přímo vydělaly nějakou tu korunu.  Tak nějak t...
Závodit, nebo spolupracovat?
Měl by copywriter pracovat pro více klientů ze stejného ...
K novému blogpostu mě inspirovala nedávná schůzka s potenciálním klientem. V našich firemních referencích nalez...
Ogilvyho pracovní stůl ve spolupráci s katedrou duševní hygieny v Oxfordu
Copywriterův pracovní stůl podle Ogilvyho a další tipy, ...
Mezi méně známé části Ogilvyho odkazu patří jeho studium na poli ergonomie copywriterova stolu. Navázal na starší teorii praco...
Jak dělám obsahovou strategii pro online projekt: 2. díl Návrh
Jak dělám obsahovou strategii pro online projekt: 2. díl...
Když už máte nashromážděná relevantní data, o čemž jsem se rozepsala v 1. díle seriálu, je na čase se jimi začít probírat...
Indie a copywriting
Indické copy
Nožky annacopy.cz se letos zatoulaly do Indie. Hledala jsem onu magickou atmosféru pálících se těl na břehu Gangy, ale našla j...