Jak dlouho vydrží copywriter na jednom projektu?

aká je životnost externího copywritera nebo obsahové agentury na jednom projektu?

Ať už jste zaměstnanec, majitel agentury nebo copywriter-volnonožec, většinou to začíná stejně. Na novém projektu je spousty práce, mnoho chyb k opravení, mnoho procesů k nastavení a také velké počáteční nadšení a chuť do práce. Co když už ale pro jednoho klienta/firmu děláte třeba 5 let a pomaličku začínáte mít pocit, že se jen opakujete?

Životní cyklus obsahového projektu

Poptá vás klient, případně nastoupíte do nové práce v roli psavce nebo obsaháře. Máte elán, kvanta nápadů a vidíte spoustu věcí, které se dají zlepšit. A pustíte se do práce. Připravíte persony, zrevidujete touchpointy, nastavíte procesy tvorby, kontroly, publikace a vyhodnocování obsahu a těšíte se (pokud máte osvíceného klienta) z postupně rostoucí fanouškovské základny, lepších pozic ve vyhledávačích a třeba se vám podaří i nějaký ten virálek. Prostě nádhera. A pak pomaloučku nastoupí rutina.

Kdy je čas předat agendu na interního člověka, když jste externista?

Pokud jste v roli externisty, jako rozumná cesta se jeví postupné předání agendy na interního člověka z klientova týmu, nebo, pokud takový člověk neexistuje, zkusit ho klientovi dohodit. To ale bude chtít hodně úsilí, nervů a času a počítejte s tím, že se na několik měsíců stanete spíš HRistou než copywriterem. Čeká vás tipování vhodných kanálů pro recruitment, příprava inzerátů a pak nekonečné kolečko komunikace a zkušebních zadání. A věřte, že nebude jednoduché najít psavce, který je zároveň schopný copywriter, má blízko k tématu klientova podnikání a navíc zapadne do klientova týmu. Když se zadaří a najdete vhodného kandidáta, čeká vás pak jeho trénink, aby mohl pokračovat ve vámi nastavené strategii nebo na ni lehce navázat.

MOŽNÉ VÝHODY PRO PROJEKT:

  • Interní copywriter bude klientovi a jeho týmu vždy k ruce. Může se ihned poradit a tvorba obvykle nesklouzává k nekonečným debatám o jednom FB postu v coworkovacích nástrojích mezi několika dodavateli.
  • Pokud už má vaše externí agentura nebo copywriter vysokou hodinovou sazbu, může vám zaměstnání interního člověka ušetřit peníze. Nebo si naopak spočítáte, že internista se nevyplatí. Třeba proto, že objem práce je nárazový a nepravidelný.

MOŽNÉ PROBLÉMY PRO PROJEKT:

  • Za 10 let, co dělám copywriting a obsah, mám tu zkušenost, že externista je často větším nositelem kontinuity než interní zaměstnanci, kteří mají zhruba 2letou životnost.
  • Vyškolený člověk vám může kdykoliv odejít a začínáte s hledáním obsaháře nanovo. Agentura vám prostě přidělí jiného svého „koně“ a pokračuje se v krasojízdě.

Kdy jít o dům dál, když jste zaměstnanec?

Je přirozené, že po pár letech už se vám vaše pracovní náplň nezdá tak zajímavá, nebo vás práce vyloženě nudí. Pokud vás neomezují v rozletu nadřízení, je to tak trochu i vaše chyba, že „si nevymýšlíte“ nové cesty a výzvy, jak svou pracovní rutinu ozvláštnit. Ale někdy je prostě čas jít o dům dál nebo se vydat novou, neprošlapanou cestou. Častý bývá přechod z agentury ke klientovi (naopak to nebývá tak časté), někdy je na pořadu dne totální profesní veletoč – třeba už se vám marketing zajedl a chcete konečně rozjet svůj vlastní snový projekt. Každý jsme jiný, ale tohle je pár bodů, které by vám mohly pomoci s rozhodnutím odejít:

  • Máte pocit, že už jste pro dobro projektu udělali vše, co bylo ve vašich silách, a dítko můžete s klidem poslat do světa (resp. do správy vašeho nástupce).
  • Už vám leze krkem řešit stále stejné téma a potřebujete změnu, což se často stává u copywriterů „nine to five“.
  • Chcete si odpočinout od psaní a posunout se do strategičtějších pozic, jako je content strategist, designér nebo výzkumník.

Nejjednodušší variantou je samozřejmě zůstat – projekt znáte a je vám v něm pohodlně. Navíc se z klienta a jeho firmy mohla během let stát vaše „širší rodina“ a nejde už jen o byznys, ale i o přátelství. Někdy jste nositelem tak specifického tone-of-voice, že je změna obsaháře takřka nemožná. Ale kde už začal vrtat červotoč pochybností a obav z vlastní pohodlnosti, je většinou zaděláno na změnu. A to je to jediné, co mají nejen copywriteři v životě jisté.

Řešili jste už pocit, že projektu nemáte co dát a je čas zvednout kotvy? Napište mi na Facebooku.

Rubriky článku:

Mohlo by vás zajímat

Jak efektivně editovat výstupy z AI?
Vítejte v roce editace! Jak rychle editovat a zvládnut t...
Letos se bude editovat. A hodně. A rychle. Protože už přece nikdo nebude dělat texty „from scratch“! Bude editovat výstupy z A...
Křeslo pro hosta čeká
CopyCamp byl lásky čas, Pavlínky zval ku lásce hlas
Letošní zamilovaný CopyCamp byl opravdu k zulíbání. Program byl pestrý, organizace jela až na nedostatek pochutin díky copy ho...
Něco mezi edukací řidičů, reklamou a vzkazem shůry
Copy na Route 66
Tak jako cestovatelé podél Route 66 obdivují její typickou silniční architekturu, málokoho (možná jen copywritera) napadne zam...
Nový web annacopy.cz k 10. výročí blogu
Asi jste si všimli, že se na annacopy.cz něco stalo. Nebo že naopak bylo na blogu několik měsíců nějak nezvykle ticho. Chvíli ...
Závodit, nebo spolupracovat?
Měl by copywriter pracovat pro více klientů ze stejného ...
K novému blogpostu mě inspirovala nedávná schůzka s potenciálním klientem. V našich firemních referencích nalez...
Dá se dělat copywriting jako klasické full-time zaměstnání od 9 do 5?
Dá se dělat copywriting jako klasické full-time zaměstná...
K dnešnímu blogpostu mě inspirovaly inzeráty, které s čím dál větší pravidelností vídám v různých copywriterský...