Jak dělám obsahovou strategii pro online projekt: 1. díl Sběr dat

Jak budou kvalitní data, tak bude životaschopná obsahová strategie

Připravila jsem pro vás 3dílný seriál o tom, jak postupuji při návrhu obsahové strategie. Pokusím se vám poradit „jak si poradit“, i když nemáte k dispozici strategie pro každou část klientova byznysu, výzkumy a další nezbytnosti, bez kterých jiní odborníci (údajně) nedají ani ránu. Spousta informací se totiž doslova válí na zemi a chytrý stratég je umí využít.

Vše o projektu na jednu hromadu

Na úvodní schůzce nebo při elektronické komunikaci klienta důkladně vyzpovídejte a nechte si poslat veškeré podklady, které by vám mohly být nápomocny. Vedle toho začněte sbírat volně dostupné informace, které vám odpoví na otázku:

Jak klient a jeho konkurence komunikují?

  • Zaregistrujte k odběru klientova newsletteru i newsletterů konkurence.
  • Proveďte testovací objednávku na klientově webu, a pokud to jde i webech konkurence.
  • Kontaktujte pod falešnou identitou klientovu zákaznickou podporu i podpory konkurence.

Jak o klientovi mluví druzí?

  • Projeďte název klientova projektu i samotného klienta vyhledávačem Google – získáte tak obrázek o reputaci klienta v online prostředí. Obvykle narazíte na recenze a diskuze ve fórech – úžasně autentický zdroj dojmů o klientově byznysu, který sám zadavatel obvykle rád vykresluje v růžovějších barvách, než jaká je realita.
  • To samé proveďte i s jeho konkurenty – odhalíte jejich slabé a silné stránky a příležitosti pro tvorbu obsahu, který konkurenci chybí, a USPs, které jsou pro zákazníky důležité (protože si na ně stěžují na internetu).

TIP: Pokud vytváříte obsahovou strategii pro úplně novou značku, konkurence bude vaším zlatým dolem. Budete si muset najít skulinu – pozici – které bude pro váš projekt jedinečná, abyste nepoužívali stejnou taktiku a prodejní argumenty jako ostatní. Positioning na trhu je totiž pro úspěch projektu jedním z klíčových prvků.

O čem všem můžete mluvit a psát?

Klient vám řekne, že vyrábí psí pelechy a že se jeho klienti nejčastěji ptají na materiál a možnosti úprav na míru. Ale s takovým insightem se nikdy nesmiřte a jděte dál – vyhledejte si přes nástroje pro návrh klíčových slov v Google Adwords (případně v Seznam Sklik) vyhledávací dotazy, které se k oboru vážou, a určitě vás překvapí, co všechno lidi napadá a na co se ptají. Využijte i další nástroje, které vám vyhodí stovky nápadů a souvisejících dotazů, jako je třeba Answer the Public – ten vám dotazy navíc krásně zvizualizuje a rozdělí do skupin podle abecedy nebo toho, zda jde o dotaz či nákupní frázi.

Jaký obsah je nejúspěšnější?

Nemusíte se klientovi hrabat v Google Analytics, abyste zjistili, jaký obsah mu zatím nejlépe fungoval (i když to samozřejmě doporučuji). Představu získáte i z jeho sociálních sítí a pokud je projekt teprve ve fázi příprav, tak i ze sociálních sítí jeho konkurentů.

Facebook

Projděte si Facebook projektu a koukněte, jaký druh obsahu klientovi funguje. Ideální bude, když vás klient přidá jako spolupracovníka, a vy tak uvidíte, které posty podpořil navíc placenou reklamou, a podíváte se na složení a chování publika ve FB Insights.

Pro odhalení obsahu s největším potenciálem se dívejte hlavně na počet sdílení, lajky nejsou tak důležité

TIP: U existujícího projektu nemusíte hned investovat značné sumy do výzkumu cílové skupiny. Poproste klienta ať se podívá do svého CRM, nebo účetního programu a zjistíte základní věci – jaký je poměr můžu a žen mezi zákazníky a jaké produkty nejčastěji nakupují. Spoustu insightů vám také dodá rozhovor s pracovníkem zákaznické linky nebo kamenné prodejny.

Buzzsumo

Při vymýšlení zajímavého obsahu a formátů do obsahové strategie pak projeďte obor a témata, kterým se klient věnuje, nástroji typu Buzzsumo. Uvidíte, jaký obsah je v dané kategorii nejúspěšnější, jací autoři jsou nejpopulárnější a můžete se inspirovat. Pokud má smysl do vaší strategie zahrnout influencer marketing – nástroj vám napoví, které osobnosti se vašemu tématu věnují a které jsou nejpopulárnější.

TIP: Pokud chce klient především opanovat SERP Google nebo Seznamu, zadejte klíčové slovo a zkuste kvalitou svého obsahu překonat 10 nejlepších výsledků.

Data a podklady máte po kupě? Začněte v nich dělat pořádek a vytvářet z nich návrh obsahové strategie.

Rubriky článku:

Mohlo by vás zajímat

Samotná data nestačí
Data vám pomohou, rozhodnout už se musíte sami
Za 8 let, co se pohybuji v internetovém marketingu, se trh posunul. Roste zájem o strategie, průzkumy, výzkumy a datové a...
Report: Jaký byl Content & Copy Summit na Czech Onli...
Letos jsem měla tu čest stát se jedním z řečníků v rámci čtvrtečního programu Czech Online Expo 2023. Nebyli jste? N...
V neustále se měnícím se světě musí být i copywriter trochu chameleon
Přesah copywritera do dalších disciplín marketingu: Co s...
Málokdo vydrží roky plavat v tom samém rybníku, a i když se stále vzdělává ve svém milovaném copywritingu a content marke...
Co je to nudge? Lepší pošťouchnout, než nutit.
Co je to Nudge a jak ho využít v obsahovém marketingu?
Tlak vyvolává protitlak, a tak, když někoho k něčemu nutíme, obvykle se akorát naštve a naše přání nesplní. Známe to u dětí, a...
Webinář na téma copywritingu a content marketingu v roce 2024. Co přinese AI?
Záznam z webináře: Copy, content a AI v roce 2024
V březnovém webináři v rámci platformy free.me jsme si se Zuzkou Veselou povídaly o tom, co aktuálně zajímá asi každ...
Annacopy.cz na akci Psychologie a reklama v březnu 2024 v kině Přítomnost
Report z akce E-shopista: Psychologie a reklama – tipy j...
Včera jsem po delší době zavítala na nějakou marketingovou konferenci, a protože se dlouhodobě zajímám o psychologii prodeje a...